Slachtoffer van een verkeersongeval.

Contacteer Ons Vrijblijvend

Verdovende Middelen


Rijden onder invloed van verdovende middelen

Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen terwijl u onder invloed bent van verdovende middelen, ook wel bekend als ‘drugs’, zoals cocaïne, cannabis, MDMA, enz. Als u na een controle betrapt wordt op het rijden onder invloed van verdovende middelen, kunnen de boetes aanzienlijk zijn en loopt u het risico op een rijverbod.

De wet voorziet een geldboete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een rijverbod van ten minste 8 dagen tot 5 jaar.

Ik wil GRATIS advies

Hoe verloopt een controle en wat als ik een bloedanalyse weiger?

Als een politieagent vermoedt dat u verdovende middelen heeft gebruikt, moeten zij een bepaalde procedure volgen.

Ten eerste zal de politie een checklist doorlopen om te bepalen of er aanwijzingen zijn van het gebruik van verdovende middelen op basis van uw uiterlijk en gedrag. Als de checklist aangeeft dat er recentelijk verdovende middelen zijn gebruikt, zal de politie in de praktijk overgaan tot een bloedanalyse. U kunt deze bloedanalyse niet weigeren, tenzij u hiervoor legitieme medische redenen heeft.

Als de bloedanalyse positief is, krijgt u onmiddellijk een rijverbod van 12 uur. In veel gevallen wordt ook uw rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor minimaal 15 dagen.

Ik wil GRATIS advies

Wat met herhaling van verdovende middelen in het verkeer?

Als u meerdere keren binnen korte tijd veroordeeld wordt voor het rijden onder invloed van verdovende middelen, zullen de boetes hoger worden en zal het rijverbod langer zijn.

Als u binnen een periode van drie jaar (gerekend vanaf de dag van de uitspraak van het laatste vonnis) opnieuw wordt betrapt op een overtreding, kunt u gestraft worden met een gevangenisstraf van één maand tot twee jaar, een geldboete van 3.200 euro tot 40.000 euro, een rijverbod van ten minste drie maanden tot zelfs levenslang en verplicht worden om vier herstelexamens af te leggen (theorie, praktijk, medisch en psychologisch).

Als u binnen drie jaar na uw tweede veroordeling opnieuw een overtreding begaat, kunnen de gevangenisstraffen, boetes en rijverboden worden verdubbeld.